Met 10.000 bezoekers is Prominant het grootste gratis plattelandsevenement van de provincie Antwerpen. PROMinANT vindt vandaag van 10 tot 18 uur op de terreinen aan de Hooibeekhoeve in Geel - Ten Aard (Hooibeeksedijk 1) plaats.

Het is een gezamenlijke organisatie van vzw RURANT (platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen) en de Hooibeekhoeve (praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen). Het doel van dit evenement is de moderne land- en tuinbouw in al zijn veelzijdigheid te tonen aan een breed publiek. Hierbij wordt sterk ingezet op beleving. Daardoor wordt het voor het hele gezin een speelse maar boeiende ontdekking.

Ook dit jaar is de steeds groeiende markt voor hoeve- en streekproducten één van de absolute toppers, met een uitgebreid gamma aan ambachtelijke lekkernijen uit de Antwerpse Kempen: kazen, vleeswaren, ijsjes, koekjes, ambachtelijke koffies, enzovoort. Ook de liefhebbers van streekbieren zullen er zeker aan hun trekken komen. Het grote publiek kan bovendien voor het eerst kennis maken met “Lekkers met Streken”: een nieuwe website met een overzicht van al het streeklekkers uit de provincie Antwerpen.

Nieuw is ook het paviljoen van de boomtelersfederatie. Professionele telers staan de bezoekers met raad en daad bij en geven allerlei praktische tips. Ze tonen hoe je best kunt enten, laten verschillende soorten fruit proeven, enzovoort. In dit paviljoen bevindt zich ook de stand van de Antwerpse imkerverenigingen. Die delen gratis vaste plantjes zodat onze tuinen weer meer bijtjes kunnen lokken, wat de biodiversiteit ten goede komt. Milieuvriendelijk Als organisatoren proberen we de effecten op het klimaat zo laag mogelijk te houden. Het lijvige programmaboekje is vervangen door een handig krantje op gerecycleerd papier. Wie met de fiets naar PROMinANT komt, krijgt daarvoor een cadeautje. En in de Hooibeekhoeve is het centrale thema dit jaar duurzaam waterbeheer op de boerderij: van stuwtjes op het veld tot gezuiverd tot regenwater in de drinkbakken. We organiseren bewust ook een heel gezinsvriendelijk evenement met animatie voor jong en oud. Een klassieker is de stropiramide voor de kinderen. Bovendien kunnen die op heel wat stands met leuke doe-opdrachtjes toffe prijzen winnen. Voor de allerkleinsten is er een apart verzorgingshoekje om luiers te vervangen of een papfles op te warmen. Voor de ouders zijn er talloze workshops en demonstraties. En dan hebben we nog een paardenwedstrijd, een roofvogelshow, een fanfare, enzovoort. PROMinANT staat dus garant voor nog een dagje dolle pret net voor de start van het nieuwe schooljaar.

Praktisch

PROMinANT is een gratis evenement. Je moet dus geen inkom betalen. Voor auto’s is er een ruime parking in de Blokstraat. Vandaaruit rijden er gratis shuttlebussen naar het terrein of je kunt kiezen voor een gezellige wandeling door het groen van een tiental minuutjes. Fietsers kunnen tot vlakbij het terrein komen. Foto: Maria De La Cruz/Nnieuws.be